Fotograf Anna Åberg | Modiga människor
fotograf Anna Åberg, enANNAnfotograf.se, mandalaya.se, mandalaya, Anna Åberg, frilansfotograf Stockholm, porträttfotograf, Stockholm, livsstilsfotograf Stockholm, frilans, rättviseförmedlingen fotograf, crossfit fotograf
50630
post-template-default,single,single-post,postid-50630,single-format-image,eltd-core-1.0,ajax_fade,page_not_loaded,,borderland-ver-1.8.1, vertical_menu_with_scroll,smooth_scroll,paspartu_enabled,paspartu_on_top_fixed,paspartu_on_bottom_fixed,transparent_content,wpb-js-composer js-comp-ver-5.5.5,vc_responsive

Modiga människor

På tal om att hitta hem, i sig själv och i sin träning.

Det här är Janae Marie, en transkvinna som efter flera år i den manliga bodybuildingvärlden kommer ut som sig själv, som kvinna. Hon är superstark, och jag är imponerad, och blir glad. Dels att hon äntligen hittat hem, men också för att hon vågar. För hon blir en förebild, för de som letar efter förebilder. Och förebilder behöver komma i alla möjliga olika former och kön.

Och i en träningsvärld, som oavsett om vi tittar på fitnessindustrin, crossfit, skidåkning eller sumobrottning är oerhört könsuppdelad, och där normen för vad som är kvinnligt och manligt, och vad som till ytan ser kvinnligt eller manligt ut, så är dessa personer banbrytande, och oerhört viktiga.

Det här är alltså personen som gjorde sig känd som Matt Kroczaleski, en bodybuilder som också tävlade i powerlifting och bland annat höll världsrekordet i sin viktklass under en period. Efter sin karriär i amerikanska marinkåren fortsatte hon och lärde sig mer om träning av giganterna Jim Wendler och Dave Tate, och utvecklade vad som är känt i träningskretsar som Kroc Rows (tunga hanteldrag i flera repetitioner, förenklat, men en väldigt klassisk övning).

Jag rekommenderar alla att gå in och läsa den stora artikel som Muscle&Health gjorde med henne, där hon själv fick berätta sin historia. För grejen är att hon inte fick berätta den som hon ville själv, utan en Youtuber var det som “avslöja” Matt som Janae. Nu gjorde det ingenting, eftersom Janae levt som intergender i flera år, och levt för nära och kära som båd Matt och Janae sedan 2005, men det hela visar på att någon ser det som sensationellt, och med en vilja att skapa freakshows av transpersoner.

Det är ingen freakshow, som de flesta förstår. Transpersoner finns överallt, och har funnits sedan begynnelsen. Det här handlar om normbrytandet. Att leva som Matt, bodybuilder och en av de manligaste männen, och sedan ha styrkan att inse att jag är också Janae, en kvinna med muskelmassa som de flesta anser vara abnormt, det är att bryta många tabun.

Jag blir ledsen när jag går in på hennes instagram och ser hatet som hon drabbas av. Det gör mig så ledsen att vi inte kan se att om vi bara säger att det finns män och kvinnor, och att de bara kan se ut på vissa sätt, då skapar vi en väldigt snäv bild där väldigt många inte får plats. Att sen då hata på den stora massa som inte får plats kommer bara skapa mer ångest, magont, ätstörningar och självhat. Och just bland transpersoner är självhatet och ohälsan mycket större än i andra grupper i samhället. Därför är personer som Janae ännu viktigare, för att visa att alla får plats.

Så det här var på något sätt ett inlägg om det viktiga i att få hitta hem. Och att inte bli hatad när en hittar hem. Utan mötas av respekt och förståelse. Och att bemöta hatarna, att supporta de som går först och bryter barriärerna.